BIJELI LUK-RECEPTI

BIJELI LUK I LIMUN ZA SNIŽAVANJE HOLESEROLA I MASNOČE UKRVI

Potrebno vam je 30 česni bijelog luka 4 limuna i 2 l vode.

Bijeli luk sameljete i sitno isjeckate limun sa korom (preporučuje se da limun stavite u vodu  naspete malo sirćeta i da tako ostane preko noći). Kada to sve uradite pomjesa se limun, luk doda se 2 l vode i sve se kuha do tačke ključanja. Kada se ohladi sitape u tegle i držite u frižideru. Konzumira se svaki dan na prazan stomak prije ručka u manjim količinama. Uzimati lijek 3 sedmice, pa napraviti pauzu sedam dana, pa opet sve to ponoviti dok ne potrošite lijek.

ĐUMBIR, MED, LIMUN I BIJELI LUK PROTIV VIROZE

Uzmite 500 grama kvalitetnog domaćeg meda i jednu praznu staklenku od 700-800 ml. Pored toga uzmite i 2 srednja ili 1 veći korijen đumbira, sok od 1 limuna ili cijeli limun isječen na kriške te 3 do 4 česna bijelog luka.

Naribajte korijen đumbira, iscijedite sok od limuna ili plod limuna narežite na ploške te sitno nasjeckajte bijeli luk.

Sve to stavite u staklenku sa medom, ali ne punu. Najbolje napuniti malo više od polovine staklenke, jer će limun i đumbir ispustiti sok.

Ostavite sastojke da odstoje jedan dan, a kada se količina u staklenci umirila dopunite ju do kraja sa medom.

Ako ste bolesni, uzimajte po 3 kašike lijeka dnevno. Za prevenciju i jačanja imuniteta, dovoljno je 1 do 2 kašike lijeka dnevno.

Tibetanski recept (bijeli luk i limun)

 

Priprema: 300 grama bijelog luka i 1 kilogram limuna sa korom, sitno samljeti. Nakon toga staviti da proključa 1,5 l vode a onda smanjiti vatru i dodati samljeveni bijeli luk i limun pa poklopiti sud. Isključivo na laganoj vatri ovu smješu prokuhati 14-15 minuta (nikako duže od toga). Zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Ovo je gotov tibetanski lijek koji treba sipati i čuvati u poklopljenoj staklenoj posudi (tegli).

Ovaj lijek uzimati na prazan stomak svakoga jutra i to 0.5 dl, tokom 25 dana. Iza toga obavezno napraviti pauzu od 10 dana, a onda ponoviti postupak do poboljšanja zdravstvenog stanja. Nakon toga prestati sa upotrebom lijeka.

Napomena: Strogo se pridržavati dnevne doze lijeka i pauze od 10 dana između dvije kure. Nakon izliječenja ne treba uzimati lijek već samo ako dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja. Zdrave osobe koje se odluče da lijek uzimaju radi poboljšanja opšteg stanja organizma neka primenjuju samo jednu do dvije kure godišnje i to dva puta po 25 dana u razmaku od 6 mjeseci.

Leave a comment