JEDNODNEVNA DETOKSIKACIJA POMOĆU LIMUNA

Proljetni umor osjećamo svi. Letargija, bezvoljnost, neispavanost i konstantni osjećaj manjka energije samo su neki od simptoma koje osjećamo. Zima i prečesti boravak u zatvorenim prostorijama iscrpili su naše tijelo, pa je vrijeme da mu ponovno vratite živost i snagu.

24-satni plan je odličan način da se vratite na pravi put, te će vašem probavnom sustavu dati poticaj. Iako ćete primijetiti i gubitak na težini (600 g do 1kg) prvenstveni cilj ove dijete nije gubitak kilograma nego vraćanje energije pomoću najboljih prirodnih nutrijenata koje tijelo može dobiti.

Ovu dijetu ne biste trebali provoditi češće od jedan dan sedmično, a najjednostavnije će vam biti ukoliko se odlučite provoditi je subotom ili nedjeljom kada ne radite jer ćete uspjeti pronaći vremena za opuštanje i pripremu jela.

Temelj dijete je svježe iscijeđena limunada, mnogo vode, ali redoviti obroci i međuobroci, u što zdravijim razmacima.

 

Kako pripremiti limunadu?

½ – 1 limun

300 ml vode za piće

1 štapić cimeta

Mrvicu ljute papričice (čilija ili feferona u prahu)

Iscijedite limun, dodajte vodu, papričicu i po želji cimet. Poslužujte na sobnoj temperaturi.

Iako je cimet opcionalan istraživanja su pokazala kako može pomoći uspostaviti ravnotežu šećera u krvi, pa ako vam se sviđa njegov okus, pomoću  cimeta možete „zasladiti“ limunadu. Limunadu dobro promiješajte. Ljuta papričica će dodati fijuk okusu, ali će potaknuti prirodno zagrijavanje tijela, točnije dati vam osjećaj topline, te će ubrzati proces čišćenja i eliminacije toksina.

Dobro bi bilo ukoliko možete iscijediti jedan limun i tijekom dana uzeti nekoliko puta po jednu žlicu.

7:30 Pokušajte ustati rano ujutro, te popijte svoju prvu čašu limunade. Nemojte piti hladnu limunadu jer će tada šokirati vaš organizam, a to može uzrokovati nadutost. Pričekajte najmanje pola sata ili doručak prije pranja zubi.

Doručak:

20 plodova šumskog voća (po pet plodova borovnice, crne ribizle, maline, jagode)

1 jabuku

1 kruška

Jogurt

Šakica badema.

Voće možete jesti zasebno ili napraviti voćni jogurt od svih sastojaka.

Međuobrok:

Popijte drugu čašu limunada. Nakon deset minuta pojedite jednu bananu i šaku sjemenki suncokreta ili bundeve.

Ručak:

Ručak pripremite od bilo kojeg grašastog povrća. Skuhajte  ga i začinite ili s iscijeđenim limunom ili s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Porcija nije ograničena, ali bitno je ne pretjerati.

Međuobrok:

Treće čaša limunade, a deset minuta nakon nje pojedite krastavac, radić ili zelenu salatu. Uzmite i šaku lješnjaka ili nekog sušenog voća.

Večera:

Riba na žaru, s tim da uz nju možete jesti koliko želite povrća i kojeg želite (mrkve, brokuli, špinat…) samo je važno da je kuhano i bez začina. Ako ne jedete ribu zamijenite je sojom ili avokadom.

Dva sata prije odlaska u krevet:

Čaša limunade

Prije odlaska u krevet napravite  kupku s eteričnim uljima kako bi vas aromaterapeutsko djelovanje opustilo.

Cijeli dan unosite što više čiste vode u organizam.

Izvor covermagazin.com

 

PODMLADJIVANJE ORGANIZMA

1.ZELENILO

Potrebno je nauciti sebe jednom sedmicno ujutru na prazan stomak pojesti vezicu zelenila ( zelena salata, persun, celer, mirodjija, listovi belog luka).
Pri tome pokusajte da ne jedete hljeb i so. Kljucni element u preciscavanju organizma jeste persun. Nakon pola sata pocnite drugu fazu preciscavanja: jedite ( ne pijuci pri tome vode) bobicasto voce, voce ili povrce.
Veza zeleni natjerat ce vas urinarni sistem da jace radi, a upotreba voca i povrca aktivirace rad creva i zeluca. Tako ce iz organizma na prirodan nacin izaci sva sluz, prljavstina i ostale necistoce i toksini.

2.CVEKLA

Ujutru na prazan stomak pojesti pola velike ili jednu malu obarenu i narendanu cveklu, prelivenu sa kasikom maslinovog ili suncokretnog ulja.

3. MRKVA

Ujutru na prazan stomak popiti casu svjezeg soka od mrkve.

4.MEKINJE

U svaki obrok dodavati omeksane u kljucaloj vodi razene mekinje ( 1-2 kasike dnevno).

5.SUHO VOCE

Jedite izmedju obroka po 1 kasiku od pripremljene smjese: 100gr isitnjenih listova aloje, 100 gr meda, 300 gr suhih kajsija, 300 gr suhih sljiva, 300 gr smokve.

6. JOGURT

Uvece ili ujutru (obavezno na prazan stomak) popijte casu nemasnog jogurta sa dodatom kasikom biljnog ulja.

Vrbovica čaj za prostatu

Za čaj koji liječi probleme prostate potrebna vam je jedna kašika osušene ili svježe biljke koju prokuhate u 2 dcl vrele vode.

Ostavite da djeluje pet do deset minuta, zatim izvadite biljku, a čaj popijte.

Čaj se pije dva puta na dan; ujutro na tašte i navečer pred spavanje. Ovaj ljekoviti čaj pijte koliko je potrebno, ali najmanje nekoliko sedmica. Prve znakove poboljšanja možete očekivati ubrzo.

 

Ovaj čaj je uspješno izliječio brojne upale prostate i mokraćnog mjehura, probleme s mokrenjem uzokovane prostatom, krvarenja u mokraći, tegobe i bolove u prostati i mjehuru ali i bubrezima, rak prostate i rak mokraćnog mjehura.

Česte su čajne mješavine za liječenje prostate pa se tako uz vrbovicu preporučuju list i korijen koprive, gospina trava, kamilica, čestoslavica, iđirot, i druge ljekovite biljke za koje je dokazano da pomažu normalnom funkcioniranju prostate.

 

BIJELI LUK-RECEPTI

BIJELI LUK I LIMUN ZA SNIŽAVANJE HOLESEROLA I MASNOČE UKRVI

Potrebno vam je 30 česni bijelog luka 4 limuna i 2 l vode.

Bijeli luk sameljete i sitno isjeckate limun sa korom (preporučuje se da limun stavite u vodu  naspete malo sirćeta i da tako ostane preko noći). Kada to sve uradite pomjesa se limun, luk doda se 2 l vode i sve se kuha do tačke ključanja. Kada se ohladi sitape u tegle i držite u frižideru. Konzumira se svaki dan na prazan stomak prije ručka u manjim količinama. Uzimati lijek 3 sedmice, pa napraviti pauzu sedam dana, pa opet sve to ponoviti dok ne potrošite lijek.

ĐUMBIR, MED, LIMUN I BIJELI LUK PROTIV VIROZE

Uzmite 500 grama kvalitetnog domaćeg meda i jednu praznu staklenku od 700-800 ml. Pored toga uzmite i 2 srednja ili 1 veći korijen đumbira, sok od 1 limuna ili cijeli limun isječen na kriške te 3 do 4 česna bijelog luka.

Naribajte korijen đumbira, iscijedite sok od limuna ili plod limuna narežite na ploške te sitno nasjeckajte bijeli luk.

Sve to stavite u staklenku sa medom, ali ne punu. Najbolje napuniti malo više od polovine staklenke, jer će limun i đumbir ispustiti sok.

Ostavite sastojke da odstoje jedan dan, a kada se količina u staklenci umirila dopunite ju do kraja sa medom.

Ako ste bolesni, uzimajte po 3 kašike lijeka dnevno. Za prevenciju i jačanja imuniteta, dovoljno je 1 do 2 kašike lijeka dnevno.

Tibetanski recept (bijeli luk i limun)

 

Priprema: 300 grama bijelog luka i 1 kilogram limuna sa korom, sitno samljeti. Nakon toga staviti da proključa 1,5 l vode a onda smanjiti vatru i dodati samljeveni bijeli luk i limun pa poklopiti sud. Isključivo na laganoj vatri ovu smješu prokuhati 14-15 minuta (nikako duže od toga). Zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Ovo je gotov tibetanski lijek koji treba sipati i čuvati u poklopljenoj staklenoj posudi (tegli).

Ovaj lijek uzimati na prazan stomak svakoga jutra i to 0.5 dl, tokom 25 dana. Iza toga obavezno napraviti pauzu od 10 dana, a onda ponoviti postupak do poboljšanja zdravstvenog stanja. Nakon toga prestati sa upotrebom lijeka.

Napomena: Strogo se pridržavati dnevne doze lijeka i pauze od 10 dana između dvije kure. Nakon izliječenja ne treba uzimati lijek već samo ako dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja. Zdrave osobe koje se odluče da lijek uzimaju radi poboljšanja opšteg stanja organizma neka primenjuju samo jednu do dvije kure godišnje i to dva puta po 25 dana u razmaku od 6 mjeseci.

ČVARKUĆA KAO LIJEK-RECEPTI

NAPOMENA
Budite jako oprezni ako jedete listove ili pijete sok čuvarkuća jer je ona dobar kolektor (sakupljivač) teških metala iz okoline u kojoj je rasla ljekovita biljka čuvarkuća…. izbjegavajte čuvarkuće sa područija gusto naseljenim ljudima nap:gradovi….koristite samo one biljke čuvarkuće koje su rasle van gradova i daleko od cesta, prometnih puteva i industrijskoga zagađenja(svjesni ste da ukoliko jedete ove listove snosite sami odgovornost i mogući rizik od mogućih nuss pojava….pazite što jedete….nikako nepreporučam da koristite listove čuvarkuće koja je rasla na ASBESTU ili SALONIT PLOČAMA(one su otrovne i kancerogene)…..vidio sam na mnogim mjestima da ljudi sade čuvarkuću na salonit pločama,čak i ja imam ju posaditu u svome dvorištu na salonit ploči….al sam svjestan rizika pa nejedem te listove nego mi isključivo služi kao ukrasna biljka a nikako kao lijekovita biljka…..pazite što jedete ! OPREZ !

image

RECEPT  1 – za liječenje uhobolje
“uzela bi 1-2 svježe ubrana listića čuvarkuće…prepolovila bi ih na pola,prstima i u malu kašikicu iscjedila njihov sok iz unutrašnjosti….e onda bi kašikicu blago zagrijala na vatri ili nekom izvoru topline….pa bi mi nasula ljekoviti sok čuvarkuće,blago topao u moje uho….i bol bi brzo prestala i uho bi mi brzo ozdravilo”

Ovisno o veličini lista čuvarkuće,dovoljno je istisnuti 2-3 ml ljekovitoga soka iz lista ove ljekovite biljke,malkoc zagrijati….ukapati u bolesno uho….malo odležati…i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri van iz uha….

RECEPT  2 – za liječenje različitih kožnih bolesti
“problematično mjesto na svojoj koži jednostavno premažite SOKOM ČUVARKUĆE ili stavite oblog od prerezanoga lista”

Čvakić je jedna od ljekovitih biljaka koju mnogi drže kao najsigurniji lijek za širok spektar kožnih bolesti jer ima slično djelovanje kaktusu ili ljekovitoj biljci ALOE VERI-koja je itekako poznata u liječenju različitih kožnih problema Zbog svojih antiupalnih i antiseptičkih svojstava čuvarkuće se koristi i kao odlična PRVA POMOĆ U KUĆI prilikom raznih opekotina,uboda i ugriza jer pruža brzo olakšanje i smirenje kože i rana.

Čvakićem možete tretirati :
l Pjegice
l Kurje oči
l Rane i čireve
l Herpes zoster
l Upale oka i uha
l Crveni vjetar(erysipelas)
l Zloćudne kožne bolesti
l Tvrdu kožu na tabanima
l Opekotine
l Ubode i ugrize

RECEPT  3 – Sok Čuvarkuće
“Pijte po 3 kašike svježe,iscjeđenoga soka čuvarkuće iz listova svaki dan na prazan stomak ili prije spavanj ili jednostavno uberite 2-3 lista čvakića svaki dan,operite ih čistom vodom,po mogućnosti ogulite onu vrlo,vrlo tanku ljusku sa listov i pojedite ih,sažvačite ih i progutaj te”

Ovaj sok ili bolje rečeno ljekovita tekućina iz unutrašnjosti listova Čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se učinkovito bore protiv bakterija i tako jačaju probavu i imunitet.

Sokom Čuvarkuće na ovaj način možete liječiti
l Bronhitis
l Gnojne upale zuba,uha i grla(grkljate ovaj sok iz listova)
l Preporučuje se kod zloćudnoga tumora maternice i usne šupljine
l Pomaže kod živčanih smetnji,strahova i padavica
l Liječi probavni sustav boreći se protiv crijevnih parazita
l Pomaže i u borbi protiv bakterija u organizmu,općenito(nap: protiv bakterije )
l Popravlja imunitet i jača organizam

RECEPT  4 – Čaj ili tinktura od Čuvarkuće
“Kuhajte 12g osušenih listova ili 10g sirovih i svježih listova Čuvarkuće u 250 ml čiste vode , 15 minuta…..nakon toga procjedite i pustite da se ohladi…..pijte ovaj čaj ujutro na prazan stomak ili natašte 1 šoljicu,a nakon toga svaki 1 sat po 1 malu kašiku tog ljekovitoga čaja”

Ovaj čaj od čuvarkuće je izvanredan kod OBILNIH MENSTRUACIJA,MENSTRUALNIH GRČEVA,PROLJEVA i ČIREVA

RECEPT  5 – Čuvarkuća u kombinaciji sa medom
“po jednom orginalnom receptu možete ubrati 300 grama čuvarkuće ,oprati i nožićem očistiti rubove svježih listova ove ljekovite biljke….zatim Vam je potrebno 750 grama livadskoga meda i 1 cijeli limun kojega trebate prethodno prvo dobro oprati pa ga ubaciti u smjesu vode sa 1 kašikom sode bikarbone ili malo sirčet te ostaviti limun da tako odstoji u toj smjesi 1 puni sat .Nakon što limun dobro odstoji treba ga ponovo dobro oprati,isjeći na kriške skupa sa njegovom korom i samljeti skupa sa 300g Čuvaromkuće na stroju za meso(ili miksati)….nakon toga dobit ćete masu koju dobro trebate procjediti kroz gazu….pa onda tekućinu sjedinite sa 750g livadskoga meda…..Uzmite veću staklenu teglu i miješajte isključivo sa drvenom kašikom….trebali bi dobiti masu od oko 1200g (1,2kg)…..držite teglu u frižideru i svako jutro uzmite na prazan stomak po jednu drvenu kašiku ove ljekovite smjese. Smjesa je dovoljna za jedan i pol mjesec i nakon toga bit ćete kao novi,jači imunitet i jači organizam”

Ovo je inače ORGINALAN RECEPT za LIJEČENJE HEMOROIDA SA ČUVARKUĆOM ali ovaj recept Čuvarkuće u kombinaciji sa livadskim medom i limunom možete sebi spraviti svake godine u rano  proljeće u cilju čišćenja organizma nakon duge zime,podizanja imuniteta i jačanja prirodne otpornosti organizma.

“drugi primjerak kombinacije čuvarkuće sa medom je taj da uzmete samlijete 750g listova Čuvarkuće i pomješajte ih sa 1kg meda….uzimajte svako jutro 1 kašiku na prazan stomak ove smjese i još tokom dana od 1 do 2 kašike. Znači ujutro-upodne i navečer po 1 kašiku ili samo ujutro i navečer prije spavanja po 1 kašiku i osjetiti ćete ljekovitost ove smjese”

Ako ovu ljekovitu smjesu 750g Čuvarkuće i 1kg meda pomješate sa vrućom vodom….onda snizuje visoku temperaturu…jedete li ovu smjsu svako jutro natašte ona liječi MIOME i CISTE NA MATERNICI i probleme sa ŠTITNJAČOM…..djeluje i detoksikacijski i preporučuje se i nakon NEUMJERENOSTI U JELU I PIĆU

Izvor:http://ljekovitasvojstvabiljaka.blogspot.ba

Riješite se kamena u bubregu pomoću žitarice PROSO

Sastojci i priprema:

image

Uveče, 200 grama prosa isperite u toploj vodi. Naspite proso u teglu od 3 litra i prelijte 2/3 tegle vrućom prokuhanom vodom. Poklopite, umotajte u nešto toploi ostavite da prenoći. Ujutro ćete primetiti bijrlu mutnu tečnost u tegli. Upravo je to vaš lijek.

Izlijte tu tečnost iz tegle u drugu posudu. Pijte u toku dana bez ograničenja, u bilo kojoj količini, kad god poželite. Proso nemojte bacati. Skuhajte zdravu kašu (1 čaša prosa, 3 čaše vode, kuha se 15 minuta) i pojedite je za doruča

image

Uveče pripremite novu porciju za sutradan, po istom postupku i radite to svako veče u narednih 10 do 15 dana. Nakon ovog vremenskog perioda kamen će se rastopiti i izaći će zajedno s urinom, a bubrezi će biti očišćeni od peska, sluzi i kamenja. Istovremeno, upala će biti eliminisana, a tkivo bubrega i organa urinarnog trakta obnovljeno.

Ova žitarica je pristupačna svakome. Nije skupa i možete je pronaći u svim radnjama zdrave hrane. Uvođenjem prosa u svoju ishranu doprinećete zdravlju svojih bubrega, pa nije naodmet da se poslužite ovim receptom čak i ako ne patite od kamena, čisto zarad prevencije.

PROMJENE NA NOKTIMA

Lomljivi nokti mogu da budu znak mnogobrojnih oboljenja, kao što su problemi sa štitnom žljezdom, bubrezima i cirkulacijom , ali mogu da ukazuju i na nedostatak vitamina A, kalciujma, omega-3 masnih kiselina i drugih minerala.

Suhi noktilistanjelomljivost, horizontalne i vertikalne brazde i(ili) konkavan oblik na krajevima upozoravaju na nedostatak željeza, cinka, proteina i(ili) vitamina A i C i kompleksa vitamina B. Takođe, savitljivost nokata zavisi i od sadržaja vode. Suh nokat je krt, a nokat zasićen vodom (može da veže do 30% vode) je mek i lako se seče.

Vertikalne linije su znak nedostatka željeza i proteina, dok horizontalne linije upozoravaju na izloženost emocionalnom i fizičkom stresu. 

Bijele pjege ukazuju da ishrana nije odgovarajuća, a povlače se kada se nivo cinka, proteina ili drugog deficitarnog nutritijenta u ogranizamu poveća normalnom ishranom.

Ovalni oblik i bljeda boja noktiju znak su nedostatka željeza. 

Široki i pločasti nokti upozoravaju na postojanje hormonalnog disbalansa u organizmu. 

*Prilično debeli nokti su sumnja na vaskularnu degeneraciju ili promene tiroidne žljezde. 

Nedostatak vitamina A i B12 uzrokuje tamniju osnovu nokta, dok se, istovremeno, njegovi krajevi iskrivljuju.

Izrazito bijeli nokti mogu da ukažu na oboljelu jetru, a jarko crveni na bolest srca. 

Sivo-crna “prebojenost” nokta, uvjek je siguran znak postojanja malignog melanoma. 

Žućkasti nokti često su udruženi sa dijabetesom i(ili) hroničnim bronhitisom, a ne moraju, kao što se često misli, da budu posledica gljivične infekcije. 

Izrazito tvrdi i distrofični nokti prate oboljenja bubrega.

Nedostatak proteina, folne kiseline i vitamina C uzrokuje zanoktice. 

Manjak vitamina B12 vodi do povećane suhoće, vrlo zaokruženih i zavrnutih krajeva i tamnih noktiju.

Nedostatak željeza može da izazove pojavu noktiju konkavnog izgleda i(ili) vertikalne brazde.

Manjak prijateljskih bakterija (laktobacila) u tijelu može da prouzrokuje porast broja gljivica ispod i okolo nokta

Nedovoljno hlorovodonične kiseline doprinosi rastu lomljivih i listajućih noktiju. 

Crvena koža oko ploče nokta ukazuje na moguć poremećaj metabolizma esencijalnih masnih kiselina.

* Gljivične infekcije od kojih su onihomikoze najčešće (čine preko 50% svih oboljenja noktiju), prepoznaju se po žutim, zadebljalim, trošnim, izlistalim i zamućenim noktima.

* Bakterijske infekcije koje su posljedica povreda i(ili) čestog izlaganja kože i noktiju vodi i hemikalijama, prepoznaju se po crvenilu, otoku i bolu oko ploče nokta.

* Bradavice i tumori (benigni i maligni) koji se formiraju oko i ispod noktiju su posledica ozbiljnih poremećaja u funkciji vitalnih organa.  Promjene na noktima mogu da se jave i kao posljedica upotrebe nekih lijekova ili uz neka druga oboljenja. Tako kožne bolesti kao što su psorijaza, ekcemi i opadanje kose u pečatima, uvijek izazivaju i promjene na noktima, dok bolesti jetre, bubrega, pluća i štitne žljezde utiču na kvalitet noktiju. 

ISHRANA 
– Dijete koje se sastoje od 50% voća i povrća, obezbeđuju neophodnu, korisnu apsorpciju vitamina i minerala. Takođe, lješnjaci, bademi, orasi i hrana bogata željezom i proteinima pomažu da nokti budu jaki i zdravi. Često bi trebalo i da se pije tečnost, sok od mrkve i čaj od mente, kao i da se jedu kornfleks i ostale žitarice, kako bi se nokti održali zdravim i čvrstim.
Izvor: http://www.biljeizdravlje.rs

image