Izbrišite bore prirodnim putem bjelancetom, medom i bananom

bananaBanane i med hidratiziraju kožu i sprječavaju pucanje, eterična ulja povećavaju njezinu elastičnost, limun je dubinski čisti, a bjelance zateže pore i zaglađuje.

Sunčeve zrake oštećuju kožu pa ona lako puca i pojavljuju se sitne bore oko očiju i usta. Lice treba nahraniti maskama koje će obnoviti kožu i podariti joj zdravi sjaj, a najbolja rješenja nalaze su u kuhinji. Banana, med i jaja brišu bore i odlična su alternativa kozmetici koja sadrži kemikalije.

Maska od bjelanca

Sastojci: jaje, maslinovo ulje, limun

Priprema: Izdvojite bjelance iz jaja i izradite ga u pjenu pa potom dodajte kašiku limunovog soka i kašiku maslinovog ulja. Sastojke dobro izmiješajte i nanesite na lice. Ostavite da djeluje oko 20 minuta prije nego li isperete toplom vodom.

Proteini i minerali iz bjelanca hrane kožu i zatežu pore, limun je dubinski čisti i ubrzava obnavljanja, a dodatak maslinovog ulja bogatog vitaminom E ublažava duboke bore.

Maska od meda

Sastojci: jaje, med, eterično ulje sandalovine, eterično ulje komorača

Priprema: Bjelance koji ste prethodno izdvojili iz jajeta pomiješajte sa kašikom meda i četiri kapi eteričnog ulja sandalovine i komorača. Mješavinu nanesite na lice, narocito na problematične tačke kao što su oči, usta i čelo, te ostavite da djeluje 30 minuta. Nakon toga isperite toplom vodom.

Bjelance učvršćuje kožu, med joj vraća vlagu i daje zdravi sjaj, a eterična ulja povećavaju elastičnost. Prednost maske od meda jest u njegovim hranjivim sastojcima, pa osim što hidratizira, ujednačuje boju tena i pomlađuje.

Maska od banane

Sastojci: banana, jogurt, med

Priprema: Pomiješajte polovicu izgnječene banane, tri kašike jogurta i kašiku meda. Mješavinu kratko zagrijte  i toplu nanesite na vrat i lice. Ostavite da djeluje 10 minuta, isperite i nakon toga nahranite kožu hidratantnom kremom.

Kombinacija meda i jogurta čisti pore te djeluje antibakterijski, a banane vlaže kožu i sprječavaju pucanje odnosno pojavu bora.

 

Izvor:24sata.hr

NJEGA LICA

lice

Želite staviti masku na licu, napraviti peeling i dobro nahraniti kožu tijela? Otvorite frižider i kuhinjski ormarić kako biste napravili slasne, no djelotvorne kreme i maske za vašu gladnu kožu.

Malo soli i maslinovog ulja
Pomiješajte malo morske soli sa nekoliko kapi maslinovog ulja. Nanesite na frotirnu rukavicu, masirajte tijelo nježnim i kružnim pokretima. Poslije toga dobro isperite toplom vodom…
“Ogrubjele ruke omekšat ćete istrljate li ih polovicom kisele jabuke i ostavite da jabučni sok djeluje nekoliko minuta. Potom ih isperite mlakom vodom.
Spasonosno mlijeko za čisto lice
Navečer očistite lice komadićem vate i običnim mlijekom . Ponovite postupak barem dva puta, zatim isperite mlakom vodom. Ako imate suhu kožu, koristite punomasno mlijeko, za normalnu je bolje djelomično obrano, a za masnu obrano mlijeko.
Jabuka i slatko vrhnje za svježe lice
Operite jabuku i izrežite na komadiće. Sameljite je zajedno sa mlijekom(mala čaša) i tri kašike slatkog vrhnja. Pripremljenu smjesu nanesite na lice, pokrijte gazom i ostavite desetak minuta. Uklonite je mokrom maramicom, a zatim isperite hladnom vodom.
Kisele jabuke za mekše ruke
Ogrubjele ruke omekšat ćete istrljate li ih polovicom kisele jabuke. Ostavite da jabučni sok djeluje nekoliko minuta, a potom ih isperite mlakom vodom.
Za suhu kožu maska od bjelanaca
Ako je koža izrazito suha upotrijebite masku od snijega od bjelanjca kojoj ste dodali nekoliko kapi vruće vode. Koža postaje meka, baršunasta, sjajna.
Sve maske koje sadrže bjelance preporučuju se za mlitavu kožu sa porama, borama, bubuljicama, suvišnom masnoćom.
“Sve maske koje sadrže bjelance preporučuju se za opuštenu kožu s porama, borama, bubuljicama, suvišnom masnoćom
… i još malo meda za zdravi izgled
Šest kašika brašna, dvije kašike meda i čvrsti snijeg od bjelanjca dobro pomiješajte kako biste dobili ugodnu i hranjivu kremu.
Med i umućeno bjelance čisti kožu i hrane je, a kada se umijete mlakom vodom, vaše će lice biti svježe, a cirkulacija poboljšana. Ostavite masku na licu petnaest minuta.

10 prirodnih savjeta protiv sunčanih opeklina

1. Oblozi

– Hladna voda – Koristite ili čistu vodu iz slavine ili iz hladnjaka. Natopite tkaninu (neki komad čiste odjeće) i stavite preko opekline. Držite nekoliko minuta zatim skinite. Ponovite tijekom jednog dana desetak puta, ukupno držeći obloge oko 15 minuta.

– Hamamelis. Tkaninu možete navlažiti i hladnim čajem hamamelisa. Ova biljka ima moćno protuupalno djelovanje i djeluje olakšavajuće na kožu.

– Zobena kaša – Zamotajte suho zobeno brašno u gazu. Prelijte hladnom vodom. Tekućinu skupite u posudu i koristite s tkaninom kao hladan oblog. Kašu bacite.

– Nemasno mlijeko. Izmiješajte 1 šalicu nemasnog mlijeka s 4 šalice vode, zatim dodajte nekoliko kockica leda. Obloge držite 15 do 20 minuta. Ponovite svakih 2 do 4 sata.

– Kukuruzni škrob. Napravite tijesto od vode i kukuruznog škroba. Nanesite izravno na opekline.

– Salata. Kuhajte salatu u vodi. Procijedite. Ohladite tekućinu, natopite pamučnu tkaninu i stavljajte kao obloge.

– Jogurt. Nanesite jogurt na područja koja su izgorjela na suncu. Isperite hladnim tušem.

– Čajne vrećice. Ako su izgorjeli vaši kapci ili područje oko očiju čajne vrećice natopljene hladnom vodom će pomoći olakšati bol. Tanin u čaju će pomoći ublažiti opekline i bol.

 

2. Izbjegavajte sapun

Ako morate koristiti sapun koristite samo blage brandove. Nemojte trljati kožu. Također, u kupku možete dodati jedan od sljedećih proizvoda kako bi smanjili svrbež, bol i upalu.

– Ocat. 1 šalicu bijelog ili jabučnog octa izlijte u kadu hladne vode. To će smiriti opekline i bol.

– Soda bikarbona. Razmutite šaku sode bikarbone u mlakoj vodi za kupanje. Umjesto brisanja ručnikom pustite da se koža osuši.

3. Hidratizirajte

Obloge će donijeti povremeno olakšanje, ali koža će vam i dalje biti osjetljiva pa je bitno nanositi dovoljno kreme na nju. Za dodatno olakšanje stavite kremu u hladnjak. Mazanje uljem gospine trave također pomaže kod opeklina od sunca.

 

4. Zapamtite ova pravila

Dok su opekline svježe morate osvijestiti važnost zaštite od sunca.

– Nanesite kremu sa zaštitnim faktorom 30 minuta prije nego odete na plažu. Nemojte zaboraviti zaštiti usne, ruke, uši i pozadinu vrata.

– Faktor zaštite neka bude 15 do 30. Faktor 15 štiti od 95 posto zračenja, a faktor 30 97 posto.

– Posebno se zaštitite između 11 i 15 sati kada je sunce najjače, a najbolje bi bilo tada se skloniti sa sunca.

5. Hladite

Sunčane opekline bole. Slijedite svoju potrebu da svako malo zavirujete u frižider ili hladnjak. Ipak, nemojte pretjerati kako se ne biste prehladili. Ako stavljate neke namirnice iz zamrzivača na opekline, ne zaboravite ih umotati u čistu tkaninu kako ne bi pakiranje dodatno iritiralo kožu.

6. Jedite i pijte

Dobra je ideja piti mnogo vode. Također, tekućina koja se nalazi u voću je dobar izbor.

Jedite lagano, ali mudro. Uravnotežena prehrana opskrbit će tijelo nutrijentima potrebnim za borbu protiv sunčanih opeklina.

 

7. Odmorite se

Spavanje pomaže u borbi protiv opeklina iako je pravi izazov. Pronađite što udobnije plahte. Dječji puder, ako ga pospete po posteljini, može minimizirati svrab i bol.

 

8. Mjehurići su signal za uzbunu

Ako se pojave mjehurići to je signal da su opekline opasnije i da biste trebali potražiti pomoć liječnika. Ni slučajno nemojte otkidati gornji sloj kože jer riskirate širenje upale.

 

9. Dalje mudrije

Nemojte ponoviti istu pogrešku dvaput. Trebat će 3 do 6 mjeseci da bi se vaša koža vratila u normalu, ali posljedice će ostati pa ćete sljedeće ljeto imati još osjetljiviju kožu na sunce.

 

10. Liječnička pomoć

Osim pojave mjehurića primijetit ćete kako su neke opekline jednostavno previše ozbiljne da bi ih tretirali kod kuće. Posjetite liječnika ako osjetite mučninu, groznicu, slabost, mjehuriće, opću slabost, dijelove ljubičaste boje na koži ili neizdrživ svrab. Također, ako vam se čini da se infekcija širi kontaktirajte liječnika.

Izvor: http://www.covermagazin.com/

sunce-kreme-suncanje

ČUROKOTOVO ULJE (crni kim) Njegova vrijednost i nacin upotrebe

 

Savremena naučna istraživanja su došla do sljedećih rezultata po pitanju ćurekotovog ulja:
● Jača imuni (odbrambeni) sistem i daje moć tijelu u borbi protiv virusa i bakcila koji ga napadaju
● Jača moć ljudskog tijela u borbi protiv “raka”. Danas se u Americi ćurekotovo ulje pomiješeno sa medom koristi u liječenju “raka” i „side“ u poodmaklim fazama
● Ublažava upalu u oboljenju zglobova koje često može biti nasljedno oboljenje
● Spriječava razvoj određenih bakterija i djeluje protiv upala
● Korisno liječi astmu i upalu bronhitisa
● Spriječava razvoj određenih vrsta “raka” kao što je rak dojke i prostate
● Preventiva je od razaranja i trovanja jetre
● Preventiva je raka jetre
● Preventiva je od raka debelog crijeva
● Preventiva je od raka bubrega
● Pomaže u liječenju dijabetesa – šećerna bolest
● Pomaže u liječenju alergičnih oboljenja kao što je alergična upala nosa, astma, bronhitis, alergija, ekcem itd..
● Pomaže u liječenju kašlja i proliva
● Služi kao preventiva za zaštitu srca i arterija
● Sadrži u sebi antifaktore protiv oksidacije
● Koristi se kao djelotvoran faktor u snižavanju kolesterola u krvi, šećera u krvi i trodijelnih masnoća.
● Koristi se kao djelotvoran faktor u snižavanju krvnog pritiska.
Način upotrebe ćurekotovog ulja…

1.Nervoza – 1 mala kašika ulja sa findžanom kafe.
2. Kašalj i bronhitis – namazati uljem prsa i leđa i piti 3×1 supenu kašiku ulja + 2 kašike staviti u čašu vrle vode i udisati.
3. Malaksalost – 1 supena kašika ulja + sok od narandže. Piti 10 dana izjutra.
4. Poboljšanje pamćenja – 1 mala kašika ulja sa 100 ml čaja od nane. Piti 10 dana.
5. Bubrezi – Samljeti ¼ kg ćurekota (u zrnu) i pomiješati sa ¼ kg meda. Piti izjutra prije jela 2 kašike ove smjese sa ½ čaše tople vode i 1 kafenu kašiku ćurekotovog ulja.
6. Ljepota – Namazati lice sa 1 kašikom ulja od ćurekota + 1 kašikom maslinovog ulja. Nakon 1 sahata oprati lice sapunom i vodom.
7. Povraćanje i mučnina – 1 malu kašiku mljevenih karanfilića pomiješati sa 1 supenom kašikom ulja, popiti sa čašom čaja od nane. Piti 3 puta dnevno.
8. Ojed – Ojedeno mjesto oprati vodom i sapunom, zatim posušiti i namazati uljem, navečer i ostaviti do jutra. Tako raditi 3 noći.
9. Srce i suženje krvnih aorti – Ujutro i naveče piti po 1 kašikicu (za čaj) ulja sa toplim napitkom (čaj, mlijeko …).
10. Psorijaza – Oboljelo mjesto namazati jabukovim sirćetom, a nakon toga uljem od ćurekota. Terapija traje 15 dana. Ukoliko bude potrebno da se nastavi napravi se pauza od 10 dana, a zatim se ponovi.
11. Reumatizam – Umlačiti ulje i namazati (utrljati) oboljele dijelove tijela. Zatim popiti 1 veliku kašiku ulja. Terapija traje 14 dana 2 puta dnevno.
12. Glavobolja – 3 puta dnevno uljem namazati čelo, sljepočnice i iza ušiju. Izjutra popiti 1 čajnu kašikicu ulja prije jela. Terapija traje 3 dana.
13. Kiselina i stomačne tegobe – 1 čašu mlijeka + 1 supenu kašiku ulja 3 puta dnevno.
14. Ženske bolesti – 1 kafenu kašika ulja sa čajem zaslađenim 1 kašikom meda piti 5 puta dnevno. Terapija traje 40 dana.
15. Upala nosnih šupljina, suhi kašalj, bronhijalna astma, gripa – 5 puta dnevno namazati unutrašnjost nozdrva uljem od ćurekota, jako udahnuti i izbaciti šlajm na usta (nekoliko puta). Terapija traje 3 dana.
16. Očne bolesti i oštećenje vida – Pola sahata prije spavanja namazati kapke i kožu oko očiju uljem, a zatim se popije 1 čajna kašika ulja pomiješana sa i čašom soka od mrkve.
17. Dijabetes – 15 minuta prije doručka i večere uzeti 1 kafenu kašiku ulja, pomiješanu sa 1 čašom čaja od cimeta.

UPOZORENJE: OBAVEZNO IZMJERITI VRIJEDNOST ŠEĆERA PRIJE I POSLIJE (1/2 SATA) UZIMANJA TERAPIJE. UKOLIKO JE ŠEĆER NISKE VRIJEDNOSTI NE UZIMA SE TERAPIJA.
18. Jačanje imuniteta – 15 minuta prije doručka i večere uzeti jednu čajnu kašikicu ulja, i zaliti sa ½ čaše vode u kojoj je rastopljena supena kašika meda.

BITNE NAPOMENE:
1. DOZIRANJE ZA DJECU JE POLA GORE NAVEDENIH DOZA.
2. KOD TEŽIH OBOLJENJA POTREBNA JE DUGOTRAJNIJA TERAPIJA.
3. BOLESNICI SA TRANSPLATIRANIM ORGANIMA NE SMIJU UZIMATI ULJE.
4. TRUDNICAMA SE NE PREPORUČUJE KORIŠTENJE ULJA.

 

Med i cimet: lijek za sve bolesti?

 

Možda zvuči nevjerojatno, ali mješavina meda i cimeta zaista liječi skoro sve bolesti.

A što je najbolje, ove relativno jeftine namirnice možete nabaviti u svim većim trgovinama.

Znanstvenici potvrđuju da je med vrlo efikasan u liječenju mnogih bolesti, a u kombinaciji s cimetom, postaje smrtonosno oružje protiv virusa, visokog holesterola i šećera te drugih neprijatelja našeg zdravlja.

Srčane bolesti

Napravite pastu od meda i cimeta u prahu. Namažite je na hljeb umjesto marmelade i jedite to redovno za doručak. Ovo će smanjiti nivo holesterola u arterijama i spriječiti srčani udar.

 

Artritis

U čaši vruće vode promiješajte dvije velike kašike meda i jednu čajnu kašiku cimeta u prahu. Popijte to ujutro i navečer. Kod redovitog konzumiranja može se izliječiti cak i hronični artritis.

Infekcije žučnog mjehura

U čaši mlake vode promiješajte dvije velike kašike cimeta u prahu i jednu čajnu kašiku meda. Pijte to svaki dan. Ovo će uništiti mikrobe u žučnom mjehuru.

Holesterol

Promiješajte dvije velike kašike meda i tri čajne kašike cimeta u velikoj čaši čaja. Kada to popijete, nivo holesterola će se sniziti za 10% u roku od dva sata.

Prehlada

Ako patite od prehlade, uzmite jednu veliku kašike  meda sa ¼ kašike cimeta. Uzimajte to tri dana za redom. Ovo će riješiti prehladu, hronični kašalj i začepljenje sinusa.

Bol u želucu

Med u kombinaciji s cimetom izliječit će bol u želucu. Uzimajte to redovito da bi iskorijenili čir na želucu.

Imuni sistem

Dnevno uzimanje meda i cimeta u prahu osnažuje imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa

Gripa

Španjolski liječnici su otkrili, da med sadrži prirodne sastojke, koji ubijaju viruse i štite od gripe.

 

Mršavljenje

Prokuhajte med i cimet u prahu u čaši vode. Pijte to svako ujutro na prazan želudac pola sata prije doručka.

Zadah iz usta

Stanovnici Južne Amerike svako jutro ispiru usta s toplom vodom, pomiješanom s jednom čajnom kašike meda i cimeta. Ovo im pomaže da zadrže svježinu daha tokom cijelog dana.

izvor: http://www.alternativa-za-vas.com/

Čurekotovo ulje

cu

Crni kim ili Crni kumin (lat. Nigella sativa), je cvijetna biljka iz porodice Ranunculaceae porijeklom iz jugozapadne Azije, koja nije u srodstvu sa kimom. Pravi čurekot je jednogodišnja zeljasta biljka. Naraste do 40 cm. Ima nazubljene, perjaste listove i svijetlo-plave ili bijele cvjetove. Cvijeta u julu, a sjeme dozrijeva u septembru. Biljka nije previše osjetljiva na mraz, te može rasti i u hladnijoj klimi. Cvjetovi su hemafrodični, sadrže i tučak i prašnike.

U zemljama Orijenta koristi se kao ljutkasti začin i u medicini. Ukusom podsjeća na sezam i kim. Sjemenkama se, naročito u azijskim zemljama, posipaju po pecivu. Čurekot se koristi kao dodatak sarajevskom somunu i ostalim pecivima. U upotrebi je i ulje dobiveno od sjemenki hladnom destilacijom. Ulje čurekota ili crnog kima, koristi se u liječenju različitih bolesti, kao što su probavne tegobe i nadimanje, oslabljene funkcije jetre, migrena, jača vitalnost organizma, protiv iscrpljenosti i upala. Poboljšava probavu i apetit, pospješuje znojenje i snižava tjelesnu temperaturu. Odstranjuje parazite (gliste), dobar je lijek protiv bakterijiskih, gljivičnih i virusnih oboljenja i krvarenja(epistaksa i hemofilija), te kancerogenih oboljenja. Smanjuje nivo šećera u krvi, diuretik, pospješuje lučenje mlijeka kod dojilja, regulišehormone rasta, snižava holesterola u krvi, liječi upalu nosnih šupljina, suhog kašlja, bronhijalne astme i gripe. Zabranjeno je uzimati ulje čurekota osobama sa transplatiranim organima (jetra, bubreg, srce), jer povećava imunitet, što može dovesti do odbacivanja presađenih organa.

Indikacije

Sjeme crnog kumina ima širok spektar djelovanja:

  • Antimikrobsko – sprečava razvoj mikroorganizama kao što su gljivice, virusi i bakterije.

  • Antiviralno – uništava viruse i usporava njihovo širenje.

  • Antibakterijsko – sprečava razvoj bakterija i aktivno ih eliminiše.

  • Antidijabeticko – pomaže kod regulacije glukose u krvi.

  • Antiinflamatorno – pomaže kod upalnih stanja.

  • Analgetičko – smanjuje osjetljivost na bol.

  • Antioksidantno – usporava i zaustavlja aktivnosti slobodnih radikala.

  • Antifungalno – zaustavlja i usporava razmnožavanje gljivica.

  • Antihipertenzivno – pomaže kod visokog krvnog tlaka.

  • Antispazmotičko – sprečava i umanjuje posljedice mišičnih grčeva.

  • Bronhodilatorno – podržava sirenje bronhija.

  • Digestivno – stimuliše probavu i proizvodnju žući.

  • Antitumorno – usporava i zaustvačja razvoj kancerogenih čelija.

  • Dijureticno – pospješuje izmokravanje

  • Emenagog – reguliše menstrualni ciklus i obilnost menstruacije.

  • Galaktogog – povečava količinu mlijeka kod doilja.

  • Hepatoprotektivno – pomaže aktivnosti jetre.

  • Imunomodulator – reguliše aktivnosti imunog sistema.

  • Karminativno – reguliše stomaćne gasove i rad crijeva.

  • Laksativno – pomaže kod tvrde stolice i zatvora.

  • Renoprotektivno – podržava pravilne funkcije bubrega.

  • Vermicidno – eliminiše i izbacuje intestinalne parazite.

Cvijet sa stotinu latica – prirodni lijek za kožne bolesti, koristi se u prevenciji raka

Neven je prirodan lijek za kožne bolesti je u Nepalu ga zovu cvijet sa stotinu latica, u Engleskoj mjerilo zlato, kod nas je poznat kao neven – ali, iza jednostavnog imena, krije se biljka s višestrukom primjenom, od ljekovite, preko estetske, do kulinarske.

Danas je ovaj cvijet cjenjen i istraživan i kao koristan u borbi protiv raka, jer ima antiseptička, protivupalna i antibakterijska svojstva.Koriste ga za rane, opekotine, posekotine, bradavice, žuljeve,ekceme.

U liječenju se najčešće koristi cvijet jarkonarancaste boje, i to u sušenom obliku.Od njega se spravljaju čajevi, ulja i masti u čiju su se ljekovitost uvjerili još stari Grci i Rimljani.

Odličan je u borbi protiv kožnih bolesti, poput akni, bradavica i ekcema, a koristi se i protiv opekotina, rana i ozeblina.

Pošto potiče znojenje, upotrebljava se protiv povišene temperature i groznice. Zahvaljujući provitaminom A, blagotvorno djeluje na oči, pa se preporučuje i kod konjunktivitisa, piše zdravisaveti.com.

Izvor http://www.prirodnilijek.comssss

Kadulja liječi želudac

Smatra se da je kadulja jedna od najljekovitijih biljki na svijetu. Ona ima antibakterijsko, antiseptičko i antigljivično djelovanje, jača otpornost organizma te smiruje i osvježava.

Ako ste nervozni ili ste osjetili nalet tuge, pripremite sebi čaj od kadulje koji dokazano smanjuje depresiju i stresna stanja. Kako pročišćava krv i jača kardiovaskularni sistem djeluje dobro protiv krvarenja i upala, a svojim svojstvima ublažava grčeve te je odličan napitak tokom menstruacije.

Snizit će temperaturu i umiriti bol. Ako imate problema sa želucem i probavom, kadulja može biti spas jer pomaže normalan rad crijeva i želuca

Izvor: http://www.narodnilijek.com/